Toplotni udar i sunčanica kod kućnih ljubimaca

stanica sabac

Toplotni udar i sunčanica kod kućnih ljubimaca

stanica sabacNaši kućni ljubimci su, za razliku od nas ljudi, na „zimski kaput“ osuđeni tokom cele godine. Zimi im je on prednost prilikom grejanja, ali leti im, najblaže rečeno, jako smeta. Ukoliko ovoj činjenici dodamo i podatak da se psi za razliku od ljudi znoje samo na šapicama a ne celom površinom tela, shvatićete koliko im je naša pomoć tokom vrelih letnjih dana NEOPHODNA.

Psi će sami sebe rashladiti iključivo putem dahtanja, što složićete se neće biti dovoljna „klimatizacija“ u vrelim letnjim danima! Telo psa se lako može pregrejati, a ljubimac za posledicu dobija toplotni udar. Ovo je ujedno i najčešći zdravstveni problem koji muči naše kućne ljubimce!

Psi češće dobijaju toplotni udar od mačaka, a na češćem udaru su i mlade i stare jedinke od onih koje su u dobroj kondiciji. Direktna izloženost suncu nije jedini uzrok ove posledice, jer ljubimac može dobiti i toplotni udar ukoliko boravi u pregrejanom prostoru, a nije izložen direktnim sunčevim zracima.

Bilo kako bilo, jako je bitno prepoznati prve simptome toplotnog udara i odreagovati na vreme.

stanica sabacPrvi i osnovni znak upozorenja jeste zadihanost psa odnosno kako vlasnici u žargonu kažu „plaženje jezika do poda“. Međutim, ne paničite odmah. Svaki pas na suncu će bit zadihan, međutim… Ukoliko to dahtanje uz ostale simptome potraje, odmah potražite pomoć. U ostale simptome spada grčenje mišića – veoma vidno, pas postaje nervozan, šeta bez cilja, liže se, seda, ustaje,… Desni mu postaju tamno crvene ili potpuno blede, a telesna temperatura mu je povišena. Takvo stanje je veoma opasno jer može izazvati pucanje mišićnih tkiva psa, skupljanje tečnosti u mozgu i poremetiti mehanizam koagulacije krvi, šok i komu, a ishod može biti smrtonosan. Zato, čim primetite takve simptome, morate veoma brzo reagovati.

Prva pomoć je možda i presudna. Psa ODMAH skloniti na tamno i hladno mesto i umotati u peškire natopljene hladnom vodom. Posebno je bitno da mu se hladnim peškirom umota predeo oko vrata. Psa ODMAH nakon ukazane prve pomoći transportovati do veterinara, i to zamotanog u peškire navlažene hladnom vodom. Veterinar će psu dati infuziju i u zavisnosti od kliničkih simptoma preduzeće i druge korake za kontrolisanje toplotnog udara. Terapija kiseonikom da bi se poboljšala perfuzija vitalnih tkiva i organa, antibiotici da bi se sprečila sepsa i zamena elektrolita, samo su neki od narednih koraka veterinara.

stanica sabacKada je preventiva u pitanju, ona je KLJUČNA u ovoj borbi. Nikada ne ostavljajte psa u automobilu. Čak ni delimično otvoren prozor na automobilu nije rešenje, jer je temperatura u automobilu koji se nalazi na suncu toliko visoka da nikakvo provetravanje neće pomoći. Izlaženje od 9h do 19 takođe treba izbegavati. Kako biste izbegli dehidraciju po velikim vrućinama, svojom ljubimcu postavite posudice sa vodom na više mesta po kući.

SUNČANICA

Sunčanica je uz toplotni udar najčešća letnja bolest koja je posledica preteranog izlaganja suncu. Javlja se, baš kao i kod nas ljudi, kada glavu psa ne zaštitimo dovoljno. Simptomi su vrlo slični toplotnom udaru što znači da će pas imati povišenu temperaturu, osećaće opštu slabost, javiće se problem sa vidom, a puls će biti ubrzan! Sve što važi za sprečavanje i lečenje toplotnog udara, važi i za sunčanicu!

Uz naše male savete i vaš oprez, uživaćete u letnjim danima i vodenim čarolijama.

PROČITAJTE O PROBLEMU BUVA I KRPELJA





Leave a Reply