PROBLEM BUVA I KRPELJA

PROBLEM BUVA I KRPELJA

buvaOsim što izazivaju pruritične kožne bolesti i primoravaju vašeg ljubimca da veći deo dana provede češući se, buve sisaju krv i česti su uzročnik kožnih alergijskih oboljenja. One su  prelazni domaćini za  pseću pantljičaru Dipylidium caninum. Dokazano  je da su  buve prenosnici  velikog broja uzročnika bolesti virusa, bakterija i protozoa.


Kada štitite vašeg ljubimca od infestacije buvama indirektno štitite vas i ostale ukućane. Alergijski dermatitis (flea allergic dermatitis-FAD) uzrokovan ujedom veoma je čest problem kod pasa I mačaka. Kada odrasla buva ujede životinju ona ubrizgava pljuvačku na mestu ujeda, koja je potencijalni alergen i kod osetljivih-senzibilisanih jedinki izaziva jaku imunološku reakciju. Samo konstantna zaštita tokom cele godine daje željene rezultate. Ne dozvolite da vaš ljubimac povremeno ostane bez zaštite, jer je problem daleko komplikovanije rešiti kada se buve “uvuku” u okruženje u kome borave psi I mačke (ležišta, prostirke, tepihe, nameštaj).
Tri osnovna koraka programa zaštite protiv buva su:

    1. Eliminacija buva sa životinje
    2. Eliminacija buva i razvojnih stadijuma buve iz okruženja
    3. Sprečavanje reinfestacije.

Na tržištu je veliki broj preparata za zaštitu protiv buva, kao što su praškovi, rastvori, šamponi, sprejevi, spot on ampule, ogrlice. Kako biste odabrali pravo sredstvo koje odgovara vrsti i starosti vašeg ljubimca, najbolje je da potražite savet veterinara. Krpelji mogu prouzrokovati toksikozu, hipersenzitivnost, paralizu I anemiju. Prenosnici su uzročnika mnogih bolesti-virusa, rikecia, bakterija, gljivica, protozoa i helminata. Na našem području najčešća  oboljenja pasa, koja prenose krpelji, su Babezioza i Erlihioza. Oba oboljena dovode do ozbiljne kliničke slike, a u nelečenim slučajevima i do uginuća. Krpelji su vektori Lajmske bolesti. Redovna upotreba farmakoloških preparata (ogrlica, spot on ampula, sprejevi) koji sadrže akaricid je najbolja preventiva protiv krpelja i bolesti koje  krpelji prenose. Rastvori, praškovi, šamponi  kratkotrajnog dejstva nisu dovoljno efikasna zaštita.

 

Leave a Reply