Virusni rinotraheitis

vet stanica sabac

Virusni rinotraheitis

vet stanica sabac

Virusni rinotraheitis (Feline Viral Rhinotracheitis – FVR), poznatiji među vlasnicima ljubimaca kao mačji grip, je zarazno oboljenje. Uzročnik ove bolesti karakteristične samo za mačke pripada porodici herpes virusa – mačji herpes tip 1, čija inkubacija traje između dva i pet dana.

Rinotraheitis je lako prepoznatljiv zbog konjuktivitisa, obilnog iscetka iz očiju i nosa, visoke temprature, kijanja, ali i promena na prednjim disajnim putevima životinje. Vlasnici mačaka će najpre primetiti otežano disanje ili disanje na usta. Takođe, za ovo oboljenje karakteristični su i gubitak apetita, nakostrešenost i neurednost dlake.

Postoje i simptomatski nevidljive infekcije, koje omogućavaju neprimetno širenje uzročnika rinotraheitisa. Pošto je ovo izuzetno zarazna bolest, u domovima gde živi više mačaka moguće je da se u istom vremenskom periodu pojave simptomi kod svih.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom životinjom ili indirektno (kontaktom sa zaraženim površinama činija za vodu i hranu, posuda za posip ili igračaka). Ovaj virus predstavlja pretnju za celokupni respiratorni sistem mačaka. Najčešće oboljevaju mačići i starije jedinke, ali pojedine rase mačaka, kao što su Sijamske i Burmanske mačke, podložnije su rinotraheitisu od ostalih.

vet stanica sabac

Klinički znaci i simptomi su uglavnom dovoljni za dijagnostikovanje oboljenja, ali se po potrebi mogu uraditi i dodatne laboratorijske analize. Mačke koje se jednom zaraze ovim tipom herpes virusa biće njegovi nosioci doživotno, pa se povremeno može očekivati ponovno pojavljivanje simptoma. Dešava se i pojava sekundarnih bakterijskih infekcija, usled oslabljenog imunog sistema mačke, koja za posledicu mogu imati gnojni iscedak iz oka.

Ne postoji poseban lek za ovo oboljenje. Tretman se sastoji od primene antibiotika i preparata koji pomažu izbacivanje sluzi iz disajnih puteva. Istovremeno se, pomoću vitamina, ojačava imuni sistem mačke koji će se samostalno izboriti sa infekcijom. Neadekvatno lečenje virusnog rinotraheitisa ostavlja posledice, kao što su hronični sinuzitis ili oštećenja rožnjače, što će umnogome otežavati budući život jedinke. Ukoliko se sa lečenjem počne blagovremeno, mačka će ozdraviti kroz dve sedmice. Međutim, u slučaju da se ne leči, ovo oboljenje može prerasti u upalu pluća, koja je za mačiće smrtonosna, posebno ako nisu vakcinisani.

Najbolja zaštita mačaka protiv rinotraheitisa je vakcinacija. Prvu vakcinaciju mačića neophodno je obaviti u uzrastu od sedam nedelja, a revakcinaciju nakon četiri sedmice. Preporučljivo je još jednom vakcinisati mačku kad napuni pet meseci, i nadalje jednom godišnje do kraja života. U slučaju da imate više mačaka, a kod jedne primetite simptome rinotraheitisa, preporučujemo da je što pre odvojite od ostalih i u domu privremeno povećate nivo higijene.

 

PROČITAJTE O LEUKOZI MAČAKA





Leave a Reply