KAKO DA VAM PUTOVANJE AUTOMOBILOM SA PSOM BUDE UGODNO

KAKO DA VAM PUTOVANJE AUTOMOBILOM SA PSOM BUDE UGODNO

Najbolje bi bilo da psa od malena navikavate na vožnju, čak iako ne planirate putovanja sa njim. Ukoliko iz nekog razloga budete morali odraslog psa da stavite u automobil (npr. zbog posete veterinaru) on može doživeti stres.

Najpre otvorite sva vrata, pustite psa da onjuši sve, i da sam uđe u auto. Kada to učini, nagradite ga poslasticom. Ponovite proces nekoliko puta, a zatim uđite u auto sa njim, zatvorite vrata i uključite motor. Takođe ponovite to nekoliko puta, puštajući motor da radi sve duže i duže – cilj je da se pas navikne na buku.

Neka prve vožnje traju kratko, 5-10 minuta, i ukoliko je to moguće, neka to bude do mesta koje voli (npr. obližnji park). Vremenom, pas će vožnju povezati sa trčanjem po parku, i time mu naredna vožnja neće predstavljati nelagodu.

Jako je bitno da psu neposredno pred vožnju ne dajete hranu, kako ne bi imao mučninu. Vodu mu možete davati tokom pauza, u umerenim količinama, a hranu tek nakon vožnje i kraćeg odmora.

Ukoliko imate karavan, možete ostaviti vašeg psa pozadi. Ali ukoliko nemate, morate mu na drugi način ograničiti kretanje po automobilu. Jedna od opcija vam je transporter ili kavez za pse. Njih takođe morate osigurati, kako se ne bi pomerali tokom vožnje. Druga opcija vam  je  am za pse (standardni amovi koje regularno koristite), kroz koji se provuče pojas automobila.

Nikada nemojte ostavljati vašeg psa samog u kolima na suncu.

Nemojte dozvoljavati psu da izbacuje glavu kroz prozor. Iako vam deluje zanimljivo, može povrediti oko prilikom udara insekta, ili dobiti upalu uha.

  • Transportere, kaveze, amove za pse kao i ostalu opremu za vaše ljubimce možete pronaći u našoj apoteci u Masarikovoj ulici.
Leave a Reply