Ne ostavljajte psa u kolima

Ne ostavljajte psa u kolima

Ako ste i vi od onih koji se teško rastavljaju od svojih četvoronožnih prijatelja i vodite ih svuda sa sobom, onda morate biti svesni posledica ostavljanja psa u zatvorenom automobilu. Čak iako ostavite prozore otvorene, upalite klimu ili se parkirate u hladu, posledice mogu biti smrtonosne.

Mnogo puta smo čuli da vlasnici ostavljaju svoje pse u autu ‘’samo na par minuta’’ dok ne završe nešto, a pri tom nisu ni svesni kakve posledice to može imati. Pas može doživeti teško oštećenje mozga već nakon nekoliko minuta!

Temperatura u autu naglo skače u roku od 10-15 minuta, i može dostići do 70 stepeni Celzijusa. Psima ne treba mnogo vremena da dožive toplotni udar, a neki od simptoma su ubrzano disanje, vrtoglavica, povraćanje, malaksalost. Više o toplotnom udaru možete pročitati ovde: Toplotni udar i sunčanica kod kućnih ljubimaca

Imajte na umu da će psu u zatvorenim kolima biti dosadno, pa treba razmišljati i o posledicama i šteti koju bi mogao da napravi. O eventualnoj potrebi da upravo tada obavi svoje fiziloške potrebe ne treba ni govoriti.

Da biste ovo sprečili, Kinološko društvo Novi Beograd i Animal Rescue Serbia savetuju da ljubimca nikada ne ostavljate u automobilu, već da ga izvedete napolje. Potražite neku banderu u hladu, ili neko drugo zgodno mesto gde biste mogli ostaviti vašeg psa na povocu, dok vi obavljate svoje poslove.

I uvek pomislite: ako je vama pretoplo u zatvorenom automobilu, kako je tek vašem saputniku?

Leave a Reply