Priprema psa za putovanje

stanica sabac

Priprema psa za putovanje

stanica sabacUkoliko planirate da povedete psa na odmor, neophodno je da najpre dobro razmislite o tome šta to sa sobom nosi. Kada ste razmotrili „za“ i „protiv“ i ustanovili da ne želite da se razdvajate od svog ljubimca, čak ni kada ste na odmoru, neophodno je da se što bolje pripremite.

Ukoliko niste ranije imali iskustava u putovanju sa psom, pre nego što bilo šta preduzmete, nephodno je da napravite plan, makar i okviran, kako bi bili sigurni da ništa nećete izostaviti. Svako putovanje sa sobom nosi i neke nepredviđene situacije, ali  ukoliko imate dobro razrađen plan, ništa vas neće iznenaditi.

Ukoliko na odmor idete automobilom, dobro razmislite kako vaš pas podnosi boravak u njemu. Mnogim ljubimcima vožnja predstavlja užitak, mada to i ne mora biti slučaj. Ako vaš ljubimac nije imao prilike da se često vozi automobilom, ili ste ustanovili da mu to ne prija, onda je neohodno da stvorite psu pozitivne asocijacije u vezi sa tim. Poslužite se malim trikovima. Postavite mu poslastice po automobilu, kako bi on bio u mogućnosti da pretražuje unutrašnjost. Kada pronađe sve poslastice, izvedite psa iz automobila i nagradite ga. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko dana za redom,kako bi bili sigurni da se ljubimac navikao na prostor.

99c3eb166576dce883af46b7765e29cdOno što je obavezno da uradite, jeste da proverite da li je smeštaj u kome planirate da boravite dog friendly. Čak i ukoliko jeste, sa tim u vezi se još raspitajte da li postoje neka ograničenja koja su na primer vezana za težinu psa. Takođe, proverite kakvi su lokalni propisi koji se tiču ljubimaca, da li postoje plaže na kojima je kupanje i boravak zabranjen za ljubimce. Svakako je jednostavnije sve to proveriti pre polaska, nego da se neprijatno iznenadite kada stignete na željeno odredište.

Pre bilo kog odlaska na put, preporuka je da se prvo konsultujete sa veterinarom, kako bi bili sigurni da na put vodite zdravog psa.

Preporuka je da na vreme spakujete torbu za psa, u kojoj će se naći sve ono što bi tokom putovanja moglo zatrebati vašem ljubimcu. To podrazumeva dovoljno hrane, sveže vode, posude za hranu, omiljenih igračaka, potrebne dokumentacije i slično.

Preporučujemo vam još nekoliko malih trikova kako bi putovanje proteklo u najboljem redu:

– Pazite šta dajete ljubimcu pre polaska na put. Poželjno je da to bude više manjih obroka, nego jedan veliki, kako mu ne bi preopteretili stomak.
– Organizujte neku aktivnost ljubimcu pre puta kako bi ga što više izmorili pre polaska, pogotovo ukoliko se radi o velikom ili energičnom psu.
– U toku vožnje, pobrinite da se vaš ljubimac ne stavlja glavu groz prozor jer se na taj način može povrediti ili zadobiti infekcije oka.
– Preporuka je da se pas vozi na zadnjem sedištu, u transporteru (ukoliko se radi o manjem psu ili štenetu) ili na povocu koji je privezan za sigurnosni pojas sedišta (ukoliko je veliki pas), a nikako u nečijem krilu.
– Na put je najbolje krenuti rano ujutru ili u toku noći kako bi izbegli velike gužve ili vrućine.
– Pravite pauze prilikom putovanja na svakih 2 do 3 sata, kako bi omogućili svom najdražem ljubimcu da se malo istrči i protegne nogice.
– Ni u kom slučaju ne ostavljajte ljubimca u automobilu, čak ni na kratko, jer postoji velika šansa da doživi toplotni udar.
– Poželjno je da tokom celog puta kod sebe uvek imate dovoljno sveže vode kako pas ne bi dehidrirao, a ukoliko su velike temperature slobodno mu rashladite telo vodom.
– Kada ste na plaži ili bilo gde na otvorenom, izbegavajte da ljubimce direktno izlažete suncu tokom najtoplijih delova dana.

nega-ljubimcaI na kraju, budući da ste se lepo pripremili i na vreme vodili računa o svemu, preostaje vam samo da se prepustite odmoru i da napunite porodični album nezaboravnim uspomenama sa putovanja.

PROČITAJTE O ZARAZNIM BOLESTIMA PASA





Leave a Reply