PROBLEM BUVA I KRPELJA
buvaOsim što izazivaju pruritične kožne bolesti i primoravaju vašeg ljubimca da veći deo dana provede češući se, buve sisaju krv i česti su uzročnik kožnih alergijskih oboljenja. One su  prelazni domaćini za  pseću pantljičaru Dipylidium caninum. Dokazano  je da su  buve prenosnici  velikog broja uzročnika bolesti virusa, bakterija i protozoa.

 

 

 

ZARAZNE BOLESTI PASA

zarazne bolestiUzročnici zaraznih bolesti pasa su najčešće virusi i bakterije. Ove bolesti se uglavnom prenose direktnim kontaktom, inficiranim urinom, izmetom, drugim telesnim tečnostima, vazduhom i indirektnim kontaktom. Najučestalije zarazne bolesti pasa su: štenećak, paroviroza, zarazna upala jetre, korona virusna infekcija, leptospiroza i dr. Navedene bolesti se najčešće javljaju kod mladih pasa.

 

 

PROBLEMI SA ZUBIMA

stanica sabac problemi sa zubimaPored urođenih problema kao što su nepravilni zagriz ili urođeni nedostatak nekog od zuba, već u toku ranog života počinje da se javlja čitav niz stečenih dentalnih problema kod velikog broja pasa i mačaka. Ovi dentalni problemi su najčešće u vidu: zaostatka mlečnog zuba, neprijatnog zadaha, zubnog plaka i zubnog kamenca, paradentoze, karijesa, abscesa korena zuba, ispadanja zuba, frakture zuba…

 

 

SRČANI CRV – DIROFILARIOZA

srcani crvDirofilarioza ili srčani crv je parazitsko, obiljno i potencijalno smrtonosno oboljenje pasa, mačaka i drugih sisara. Uzročnik je valjkasti crv- Dirofilaria immitis, čiji odrasli oblici žive u plućnim arterijama i desnom srcu psa. Bolest je vektorske prirode, tj. prenosi se putem komaraca.  Ozbiljnost ovog oboljenja ogleda se u tome što se može preneti na ljude i što je početak bolesti uglavnom bez simptoma, pa se kasno dijagnostkuje, kada tok bolesti postane hroničan, a usled odsustva lečenja moguć je i smrtni ishod.

 

PROBLEMI SA ANALNIM ŽLEZDAMA

paranalne zlezde

Svako ko ima psa čuo je, ako ne i iskusio, da psi imaju problema sa analnim žlezdama.  Analne žlezde su parni organi smešteni sa obe strame anusa, koje su bitne u socijalnoj interakciji među životinjama, kao i za obeležavanje teritorije. One predstavljaju biološku osobenost većine mesojeda. Njihovi izvodni kanali završavaju u anusu. Proizvod ovih kesica je žučkasto-sivkast ili kremast sadržaj koji prilikom normalne defekacije, tj. izbacivanja stolice biva istisnut i sa fecesom izbačen u spoljašnju sredinu.

 

 

 

 

 

 

LAŽNO BESNILO

sick-dog-shutterstock_92582179Morbus Aujeszky ili lažno besnilo je akutna kontagiozna virusna bolest mnogih domaćih i divljih životinja izazvana Alphaherpesvirusom, iz roda Varicellovirus. Bolest se karakteriše groznicom, opštim poremećajima koji su karakteristični za encefalomijelitis

 

 

PIOMETRA

stanica sabac piometraGnojna upala materice ili piometra ozbiljno je bolesno stanje sa kojim se vrlo često srećemo kod pasa, a nešto ređe kod mačaka. Ovo oboljenje izazvano je prisustvom gnoja u materici, koje je vezano za seksualni ciklus i javlja se najčešće dva meseca posle teranja. Javlja se isključivo kod nesterilisanih životinja srednjih i poznih godina (6 – 7 godina i starije).

 

 

BESNILO

stanica sabac besniloBesnilo je teška zarazna bolest centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) od koje može oboleti svaki sisar. Između ostalog i čovek. No od ove opake bolesti najčešće obolevaju psi, vukovi i mačke. Besnilo je bolest koja je poznata u medicini vec 4000 godina, a izaziva gaRhabdovirus koji se nalazi u nervnom tkivu i pljuvački zaražene životinje. Besnilo se najčešće prenosi direktnim ujedom od strane zaražene životinje, a ređe kontaktom zaražene pljuvačke sa otvorenom ranom. 

 

 

 

EPILEPSIJA

stanica sabac Epilepsija je oboljenje nervnog sistema, do kojeg dolazi usled poremećenih funkcija mozga, odnosno prilikom povećanja aktivnosti jedne grupe moždanih ćelija. Osnovna karakteristika epileptičnih napada je nekontrolisano grčenje mišića.