Besnilo

stanica sabac besnilo

Besnilo

stanica sabac besniloBesnilo je teška zarazna bolest centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) od koje može oboleti svaki sisar. Između ostalog i čovek. No od ove opake bolesti najčešće obolevaju psi, vukovi i mačke. Besnilo je bolest koja je poznata u medicini vec 4000 godina, a izaziva ga Rhabdovirus koji se nalazi u nervnom tkivu i pljuvački zaražene životinje. Besnilo se najčešće prenosi direktnim ujedom od strane zaražene životinje, a ređe kontaktom zaražene pljuvačke sa otvorenom ranom.

Simptomi
Kada životinja oboli od besnila njeno ponašanje se naglo promeni. Nakostrešena dlaka, pojačano lučenje pljuvake, netrpeljivost prema životinjama i ljudima, gubitak ili pojačani apetit, otežano uriniranje i gutanje, sakrivanje u mračne delove, strah od vode, iznenadno bežanje od kuće su neki od karakterističnih simptoma koji se mogu primetiti kod zaražene životinje. Osim pomenutih simptoma postoji jasno definisana faza koju prolazi svaka zaražena životinja.

-Inkubacioni period (promenjiv i kreće se od nekoliko dana do više godina, što je ređi slučaj)
-Prodrom (rani klinički simptomi i znaci)
-Koma ili mišićna paraliza
-Smrtni ishod

besnilo stanica sabacDijagnostika
Ukoliko se gore navedeni simptomi ispolje u ponašanju kod vašeg ljubimca obavezno je brzo reagovati i obratiti se direktno veterinaru. Osim ovih simptoma koji mogu biti primetni, neophodno je postavljanje tačne dijagnoze koja se vrši serološkom pretragom besnila primenom imunoflurescentnog testa. Takođe, treba voditi računa da li je životinja došla u kontakt sa divljim životinjama. Ukoliko se sumnja na ovakav incident ili kontakt, potrebno je što hitnije se obratiti veterinaru, jer besnilo je najopasnija zoonoza, od koje mogu da obole i ljudi. Ishod u slučaju oboljevanja ljudi je isti kao i kod životinja – 100% smrtnost.

Lečenje
Ono što je zabrinjavajuće i što je važno znati jeste to da se besnilo tretira isključivo prevencijom. Konkretnog leka za ovu bolest nema. Smrtnost nakon zaraženosti životinje ili čoveka je gotovo 100% izvesna i nezaobilazna. Vakcinacija u vidu prevencije je za sada jedino i najbolje rešenje. Poželjno je da se prilikom odgoja vašeg ljubimca detaljno informišete o ovoj bolesti i da poslušate sve savete koje vam vaš veterinar može dati. U sklopu vakcinacije vrši se i čipovanje pasa i mačaka. Nakon dobijene prve vakcine i čipa neophodno je nastaviti sa vakcinacijom jednom godišnje.

stanica sabac besniloZbog smrtonosnih posledica koje mogu biti izazvane usled ove bolesti, redovno vakcinisanje pasa i mačaka se tretira kao zakonska obaveza vlasnika. Jedino savesnim i odgovornim ophođenjem prema vašem ljubimcu možete ga zaštiti od ove ozbiljne i teške bolesti. Na taj način štitite vaš zivot kao i živote i zdravlje vaše okoline.

POGLEDAJTE OSTALE ZARAZNE BOLESTI OD KOJIH MOGU OBOLETI VAŠI LJUBIMCI…

Leave a Reply