Panleukopenija

panleukopenija stanica sabac

Panleukopenija

panleukopenija stanica sabacPanleukopenija mački je virusna veoma opasna bolest koja vrlo često može biti fatalna za zaražene mačke. U grupu najugroženijih spadaju mačići (starosti od 3 do 5 meseci) i napuštene mačke na ulici.

Simptomi
Kako bi zaštitili vašu macu od ove opake bolesti neophodno je pratiti i na vreme uočiti određene simptome. Letargija, odbijanje hrane, povraćanje hrane i vode, dijareja (koja je u početku žute boje, kasnije stolica postaje tamnocrvene boje), su alarmantni znaci na koje je vlasnik dužan da odmah reaguje.

Dijagnoza
Tačna dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma i krvne slike u kojoj je prisutna Panleukopenija (smanjenje broja belih krvnih zrnaca). Nakon uspostavljene dijagnoze, veterinar preduzima naredni korak.

panleukopenija stanica sabacLečenje
Sa lečenjem se mora početi što ranije kako bi se zdravlje vaše mace što pre oporavilo. Tretman podrazumeva hospitalizaciju, da bi se sprečilo da mačka ugine usled dehidratacije i disbalansa elektrolita. Nadoknada tečnosti i elektorlita vitaminizacijom i sprečavanjem sekundarnih bakterijskih i gljivičnih infekcija je tipična strategija lečenja koja se primenjuje u ovakvim situacijama. S obzirom da je uzročnik bolesti virus, ne postoji specifičan lek za ovu bolest.

Mnoge teške bolesti vrebaju i predstavljaju potencijalnu opasnost vašoj maci, zato je neophodno da se od starta savesno i odgovorno ophodite prema njenom zdravlju. Najvažnija prevetnivna mera je svakako vakcinacija! Mačići se prvi put vakcinišu u starosti između šeste i osme nedelje života. Nakon toga sledi revakcina (za tri do četiri nedelje). Isto tako, poželjno je da se maca u periodu vakcinacije, i nakon toga, još neko kraće vreme drži u izolaciji.

UKOLIKO ŽELITE DA SE INFORMIŠETE O STERILIZACIJI MAČAKA 

Leave a Reply