ZARAZNE BOLESTI PASA

Kategorija Nekategorisane | Autor | Komentari (0)

Feb 2014
10

zarazne bolestiUzročnici zaraznih bolesti pasa su najčešće virusi i bakterije. Ove bolesti se uglavnom prenose direktnim kontaktom, inficiranim urinom, izmetom, drugim telesnim tečnostima, vazduhom i indirektnim kontaktom. Najučestalije zarazne bolesti pasa su: štenećak, paroviroza, zarazna upala jetre, korona virusna infekcija, leptospiroza i dr. Navedene bolesti se najčešće javljaju kod mladih pasa.

 

ŠTENEĆAK
Štenećak je veoma kongiozno virusno oboljenje rašireno po celom svetu. Najčešće se javlja kod nevakcinisane štenadi od tri do osam meseci starosti. Javlja se u više različitih formi:

  1. Plućni oblik,
  2. Crevni oblik,
  3. Kožni oblik,
  4. Očni oblik,
  5. Nervni oblik.

Simptomi su: Visoka temperatura, gubitak apetita, neveseleost, iscedak iz nosa i očiju, kašalj, gnojni čirevi na koži, nervni simptomi, proliv i orožavanje kože šapa i nosa. Mortalitet je dosta visok. Terapija je simptomatska i potporna: infuzije, antibiotici, vitamini, sedativi… Preventiva: vakcinacija pasa svih starosnih kategorija pod kontrolom veterinara.

slusanje-plucaZARAZNA UPALA JETRE PASA ( HEPATITIS )
Infektivni hepatitis je virusno zarazno oboljenje od koga oboljevaju sve starosne kategorije pasa. Primarno dolazi do oštećenja jetre, bubrega i krvnih sudova. Glavni simptomi su: visoka temperatura, krvav proliv, gubitak apetita, povraćanje. Svako pokretanje je bolno. Stomak može biti otečen zbog uvećanja jetre. Psi su osetljivi na svetlost a kasnije se javljaju žutica i krvarenje desni. Može se javiti i zamućenje oka – plavo oko. Terapija je potporna i siptomatska. Preventiva: vakcinacija pod veterinarskim nadzorom.

PARVOVIROZA PASA ( MAČIJA KUGA )
Mačija kuga je veoma rasprostranjeno zarazno oboljenje. Parvo virus ima afinitet prema ćelijama tankog creva, koštane srži i limfnim ćelijama. Najčešće oboljevaju nevakcinisani psi mlađi od godinu dana. Simtomi: Povraćanje u počeku pojedene hrane, a kasnije penasto vodenastog sadržaja koji može biti sa primesama krvi. Pas pojačano pije vodu koju odmah povrati. Javlja se vodenast proliv koji prelazi u krvav, boje trule višnje, i karakterističnog neprijatnog mirisa. Pas je neveseo, zavlači se u tamne prostorije, ne reaguje na pozive vlasnika i nema apetit. Temperatura je u početku povišena a kasnije pada ispod normalnih vrednosti. Dešava se da dođe do naglog uginuća pasa posebno mlađih kategorija, ako parvo virus napadne srčani mišić. Psi oboleli od parvoviroze predstavljaju opasan izvor zaraze za druge pse. Terapija je potporna, infuzije nekoliko puta dnevno, antibiotici, vitamini… Preventiva: vakcinacija.

KORONA VIRUSNA INFEKCIJA
Korona virusna infekcija je oboljenje kojem podležu psi različitih starosnih kategorija, a naročito štenci. Manji je letalitet u odnosu na parvovirozu. Simtomi su: povraćanje i dijareja, koja može biti sa primesama krvi i sluzi. Nema značajnijeg povećanja telesne temperature. Terapija je potporna – infuzija, antibiotici, vitamini… Uginuća su veoma retka ali moguća, naročito kod štenadi. Preventiva: vakcinacija.

vakcinacijaLEPTOSPIROZA
Ovo oboljenje je prouzrokovano bakterijama. Od ove bolesti mogu oboleti i životinje i ljudi. Bolest se širi preko urina zaražene životinje, a glavni rezervoari su glodari. Infekcija kod pasa nastaje ulaskom bakterije preko kože ili usta, inficiranom vodom ili hranom kontaminiranom zaraženim urinom. Simptomi su: groznica, apatija, gubitak apetita, depresija. Najviše su zahvaćeni bubrezi. Može se javiti krvarenje po sluzokožama, žutica, povraćanje, proliv. Terapija je antibiotska. Preventiva: vakcinacija.

VEOMA VAŽNO!!!
Veoma je bitno da se vlasnik obrati svom veterinaru odmah, čim primeti neki od ovih simptoma, jer kada se bolest otkrije u ranim stadijumima uspešnost lečenja je veća a ishod bolesti povoljniji. Da bi ste zaštitili vašeg ljubimca od svih navedenih bolesti potrebna je blagovremena vakcinacija pod kontrolom veterinara.
Režim vakcinacije:

  1. PRVA : VAKCINA SA ŠEST DO OSAM NEDELJA STAROSTI
  2. DRUGA : REVAKCINA ČETIRI NEDELJE KASNIJE
  3. TREĆA: REVAKCINA ČETIRI NEDELJE POSLE DRUGE REVAKCINE

NAPOMENA: Pas se može vakcinisati samo ukoliko je potpuno zdrav i očišćen od glista.

Leave a Reply

DDD Služba

Veterinarska stanica Šabac

Vojvode Putnika 52, Šabac

Sva prava zadržana