STERILIZACIJA MAČAKA

STERILIZACIJA MAČAKA

dve-maceSterilizacija je operacija kojom se u opštoj anesteziji mačkama uklanjaju reproduktivni organi kako bi se sprečilo nekontrolisano razmnožavanje. Sterilizacija se preporučuje uvek, osim ako nameravate da se bavite uzgojem potomstva. Mačku je najbolje sterilisati pre prvog teranja, sa oko šest meseci. Pored sprečavanja nekontrolisanog razmnožavanja, sterilizacija ima ogroman pozitivan uticaj na zdravlje mačke.

Sterilizacija predstavlja preventivu za mnoge bolesti:

  1. Mlečne žlezde (benigni i maligni tumori)
  2. Materice (piometru-nakupljanje gnoja u materici,kao i benigne i maligne tumore)
  3. Jajnika (benigni i maligni tumori)

 

sterilizacijaŽenke koje boluju od dijabetesa, bolesti štitne žlezde, naslednih bolesti obavezno treba sterilisati kao deo tretmana ovih bolesti. Sterilizacija pozitivno utiče i na karakter vaših mačaka. Mace su više vezane za svoju ljudsku porodicu, manje su naklonjene lutanju, gde bivaju povređene ili čak izgube život tragajući za partnerom. Samim tim, povećavate njihovu bezbednost. Nestaće neprijatno mnjaukanje u toku teranja, a maca će manje grebati a nameštaj neće biti oštećen.
Preporuka:
Sterilišite vaše mace! Tako ćete ih pvenstveno zaštiti od mnogih bolesti, incidenata na ulici, smanjićete broj napuštenih maca i produžićete im život. Sterilizacija nema nikakvih neželjenih efekata na mačke.

Leave a Reply