PIOMETRA

stanica sabac piometra

PIOMETRA

stanica sabac piometraGnojna upala materice ili piometra ozbiljno je bolesno stanje sa kojim se vrlo često srećemo kod pasa, a nešto ređe kod mačaka. Ovo oboljenje izazvano je prisustvom gnoja u materici, koje je vezano za seksualni ciklus i javlja se najčešće dva meseca posle teranja. Javlja se isključivo kod nesterilisanih životinja srednjih i poznih godina (6 – 7 godina i starije). Promene u tkivu materice mogu dovesti i do smrtnog ishoda, pa se mora reagovati na vreme. Jedan od uzroka uginuća je ozbiljno krvarenje iz materice, nakupljanja gnoja u materici, resorpcije toksina u krv, koji dovode do toksemije i sepse.

SIMPTOMI

Ukoliko je vaša ljubimica obolela, primetićete određene znake od kojih su najuočljiviji izrazita depresija i velika žeđ. Iako se radi o gnojnom zapaljenju, ne mora da se javi gnojni iscedak iz vagine, što zavisi od toga da li je cerviks materice otvoren ili zatvoren. U slučaju zatvorene piometre sadržaj se skuplja u materici, javljaju se povraćanje, odbijanje hrane, pojačana žeđ, bolnost u kostima i mišićima. Kod otvorenog oblika, prognoza je puno bolja. U svakom slučaju, to je momenat kada se treba obratiti veterinaru.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvučnim ili RTG pregledom. Lečenje se najuspešnije sprovodi hiruškim zahvatom tačnije odstranjivanjem materice, a izbor metode svakako treba prepustiti veterinaru specijalisti.

PREVENTIVA

Jedina preventiva jeste STERILIZACIJA, čime se istovremeno smanjuje mogućnost da će mačka kasnije u životu oboleti od tumora mlečnih žlezdi. Pročitajte detaljnije o STERILIZACIJI.

Leave a Reply