UŠNI ŠUGARAC

usni sugarac vet stanica sabac

UŠNI ŠUGARAC

Ušni šugarci, sićušna stvorenja nalik na pauka, takođe poznata kao Otodectes Cynotis, su spoljašnji paraziti uobičajeni kod pasa i mačaka. Ovaj tip parazita je veoma zarazan i može da se širi sa jednog na drugog ljubimca u kući putem dodira. Ušni šugarac živi zakopan u ušni kanal. Mačkino uho će odgovoriti na ovaj nadražaj proizvodnjom više ušne masti. Pošto se parazit hrani ušnom mašću, ovo samo dalje proširuje problem. Paraziti se obično pojavljuju kod mačića dok njihov imuni sitem nije još dovoljno jak da stvori otpornost prema njima. Međutim, mačke svih doba starosti mogu da dobiju ove parazite. Ako se ne iskorene, mogu da izazovu ozbiljne probleme kao što je sekundarna bakterijska infekcija i gluvoća.

 

SIMPTOMI
Paraziti izazivaju jak svrab i stoga će vaša mačka da trese glavu i neprestano da se češe, neretko, toliko jako da će da napravi gnojave kraste i dalju infekciju. Dalji simptomi su crveno – smeđa ili crna voštana naslaga u uhu i neprijatan miris.

DIJAGNOZA I LEČENJE
usni sugarac vet stanica sabacVeterinar treba najpre pod mikroskopom da pregleda iscedak iz uha, ili da pogleda uho otoskopom. Takođe će da proveri postoje li sekundarne infekcije ili ranice u uhu. Ako se utvrdi postojanje parazita, potrebno je uši temeljno očistiti odgovarajućim rastvorom i lekovima protiv parazita. Za ovo čišćenje će u ekstremno zapuštenim slučajevima možda biti neophodna opšta anestezija. Kapi za uho ili lekovi koriste se oko 2 do 3 nedelje. Ako vaša mačka ima bilo kakvu sekundarnu infekciju, dobiće lekove i za nju.

PREVENTIVA
Pomenuti paraziti mogu se naći i slobodni, u okruženju, tako da je najbolje da sve ljubimce tretirate istovremeno. Protiv ovih parazita treba da tretirate i ljubimce i okruženje (dobro čišćenje tepiha i nameštaja). Kuća mora da bude što čistija, bez naslaga finih komadića tepiha, mebla i sličnog. Možda je dobro da hemijskim sredstvima uništite parazite u kući (pri tom dobro vodite računa da su hemikalije koje ćete da koristite uglavnom smrtonosne za mačke, zato mačke morate privremeno da sklonite na sigurno! Takođe, možete jednom nedeljno kupati mačku šamponom protiv buva, naročito ako ona boravi van kuće i dolazi u kontakt sa drugim mačkama.

Sve o sterilizaciji mačaka! 





Leave a Reply