Morbus Aujeszky – lažno besnilo

Morbus Aujeszky – lažno besnilo

sick-dog-shutterstock_92582179Morbus Aujeszky ili lažno besnilo je akutna kontagiozna virusna bolest mnogih domaćih i divljih životinja izazvana Alphaherpesvirusom, iz roda Varicellovirus. Bolest se karakteriše groznicom, opštim poremećajima koji su karakteristični za encefalomijelitis,  a kod većine životinja javlja se i svrab i motorne smetnje koje završavaju paralizom pred uginuće. Bolest se masovno javlja jedino kod svinja, a kod drugih vrsta životinja se javlja sporadično. Mesojedi se obično zaraze uzimanjem sirovog svinjskog mesa ili iznutrica koje nisu termički obrađene. Sitni glodari imaju važnu ulogu u širenju zaraze. Mladunčad obole češće i teže. Zaraza je obično vezana za određenu lokaciju, gde se uporno javlja svake godine.

Klinička slika

Pig-14Inkubacija traje 1-10 dana, a bolest se karakteriše nervnim znacima i lokalizovanim neizdrživim svrabom zbog hiperestezije kožnih nerava i to obično na njušci, nosu ili licu ( ulazno mesto infekta ). Salivacija je toliko obilna da su grudi i prednje noge vlažne kao da je životinja kupana. Javlja se i malaksalost, anoreksija, indiferentnost prema okolini, anizokorija, odnosno mioza na jednom i midrijaza na drugom oku, kao i paraliza akta gutanja. Posle apatije se javlja nemir za koji je karakterističan uplašen pogled, životinja grize okolne predmete, skače uza zid. Hipertermiju pre uginuća zamenjuje hipotermija, a sve vreme bolesti životinja ispoljava pojačanu žeđ. Nastupom paralize prestaje svrab. Mačke sede kao psi, snuždene su. Smenjuju se napadi uznemirenosti i smirenja. Stalno mjauču, napadaju ostale mačke i pse, ali čoveka nikada. Obično uginjavaju nakon 14-36h posle prvih simptoma bolesti.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja se na osnovu epizotioloških podataka, kliničkog, serološkog i histopatoloških nalaza. Ovo oboljenje treba razlikovati od besnila, jer iako ima slične simptome, nije u pitanju ista bolest. Terapija nažalost ne postoji, pa se bolest sigurno završava uginućem. Preventiva je najbitnija kod ove bolesti, s obzirom da za nju nema leka. Potrebno je bolesne životinje odmah izolovati i obaviti dezinfekciju prostorije, zabraniti svaki kontakt sa svinjama i svinjskim mesom.

KAKO SE PRENOSI SRČANI CRV?

Leave a Reply