ŠTA JE NE NIKAKO U PRAZNIČNOJ TRPEZI I UKRASIMA?

stanica sabac

ŠTA JE NE NIKAKO U PRAZNIČNOJ TRPEZI I UKRASIMA?

stanica sabacNovogodišnje praznike po pravilu prati i bogata trpeza. Kolika je cena ovih trpeza znate i sami, a evo nekoliko saveta kako da  ona ne poraste i zbog neplaniranih troškova lečenja ljubimca kod veterinara. Na prvom mestu zaboravite davanje kostiju koje ostanu od prazničnog pečenja. Svinjske, jagnjeće, ćureče ili pileće kosti mogu prouzrokovati ozbiljne probleme i psima i mačkama jer kao što znate ove dve vrste životinja nisu kostojedi. Posle vaše gozbe, pažljivo sklonite sve otpadke i stavite ih van domašaja ljubimca.
Kolači i poslastice koje ste pripremili, pogotovu ukoliko sadrže čokoladu, kakao, badem, orahe ili pistaće strogo držite van domašaja ljubimaca. Sva ova hrana je otrovna za pse i mačke i njena konzumacija može dovesti čak i do fatalnih posledica.


savet 8 imela 3Pored jelke, mnogi domovi u doba novogodišnjih praznika budu ukrašeni i karakterističnim venčićima od grana četinara i različitim biljnim i cvetnim aranžmanima. Ne zaboravite da su mnoge biljke opasne za pse i mačke i na prvom mestu izbegavajte njihovu nabavku. Poinsecija ili božićna zvezda spada upravo u tu grupu. Izaziva iritaciju u ustima i probleme u probavnom sistemu koje često prati povraćanje i opšta slabost. Nijedan četinar nije bezopasan za ljubimce a posebno je potrebno izbegavati prisustvo grančica tise pogotovu ukoliko sadržei karakteristične bobice. Veoma mala količina iglica ili bobica izaziva veoma ozbiljne probleme kod pasa i mačaka. Ukoliko imate ideju da se pridržavate nekih zapadnoevropskih običaja pa u toku ovih praznika unosite u kuću imelu, držite je nedostupnom za ljubimce jer izaziva srčane i gastrointestinalne probleme.

 

PRAZNIČNA TRPEZA ZA LJUBIMCA – ŠTA SVE TREBA ZNATI?

Leave a Reply