Strano telo

Strano telo

stanica sabacU našu ambulantu je u poslednje vreme došlo dosta pacijenata koji su imali problem sa stranim telom. Kako vlasnici nisu odmah prepoznali simptome, a ni znali da tako nešto može da se desi, odlučili smo da se pozabavimo ovom temom i pomognemo vam u prepoznavanju ovog veoma opasnog problema.

Strano telo se kod pasa i mačaka najčešće nalazi u različitim delovima digestivnog trakta: usna duplja, zdrelo, jednjak, želudac i creva.  Ovaj problem se uglavnom javlja kod mladih pasa koji usled igre ili zbog radoznalosti stavljaju u usta različite predmete kao sto su igračke, kamenčići, kosti , grančice, košpice od voća, dugmad, klikeri, delovi sinđera od nameštaja koje pas iskida itd.
U usnoj duplji se najčešće sreću delovi kosti ili komadi drveta zaglavljenu u nepcu između zuba ili zabodenu u desni.


Najveći broj predmeta koje pas ili mačka stave u usta bivaju progutani i dospevaju u jednjak. Ako su ti predmeti manji i glatkih ivica uglavnom se ne zadržavaju u jednjaku nego odlaze dalje u želudac i creva, dok veći oštrih ivica mogu ostati zaglavljeni. Kod pasa su to uglavnom kosti, a kod mačaka različite igračke.
Klinička slika je veoma varijabilna i zavisi od toga da li je došlo do potpunog ili delimičnog zatvaranja lumena od stepena oštećenja sluzokože i zida jednjaka.
U slučaju potpune opstrukcije kada je onemogućen prolazak sadržaja do zeludca klinički simptomi su veoma izraženi. Uočava se  pojačana salivacija, uznemirenost, pas izgleda uplašeno i kao da traži pomoć od vlasnika, stavlja prednje šape u usta, ako unese tečnost ili hranu odmah ih povrati nepromenjene.
imagesU slučaju delimične opstrukcije kada postoji pasaža sadržaja klinički simptomi mogu biti blagi i mogu se pojaviti i nekoliko nedelja nakon nastanka problema. Vlasnik može uočiti da mu ljubimac postepeno mršavi, postaje neraspoložen za šetnji i igru, povraća, ima probleme sa gutanjem ili guta na prazno. Ako se na vreme ne obrati vetereniru klinička slika se pogoršava i javljaju se kašalj, problemi sa disanjem i drugi simptomi respiratornih bolesti.

Strano telo se takođe može zadržati i u želudcu i to su uglavnom u pitanju veći predmeti koji ostaju zaglavljeni u pilorusu ( završni deo želudca okrenut ka dvanaestoplalačnom crevu) ili neki oštri predmeti koji mogu ostati zabodeni u želudcu. Međutim najveći broj  predmeta koji dospevaju u želudac odlaze u creva dok manji broj ostaje zaglavjen. Klinički znaci koji mogu da se uoče su: povraćanje, pojačano balavljenje, bolovi u stomaku ili ako postoji oštećenje sluzolože pojava krvi u sadržaju koji pas povrati i pojava crnog izmeta ( melena ).

Veliki broj starnih tela uglavnom završi u različtim delovima creva, a klinički znaci bolesti su različiti, što zavisi od veličine i oblika predmeta,  pristunih oštećenja u crevima i od toga u da li je lumen creva u potpunosti ili delimično zatvoren. Tako se mogu oučiti gubitak apetita, neraspoloženje, progresivno mršavljenje, povraćanje koje može biti uporno ili ponekad se može javljati periodični u većim vremenskim intervalima, bol  u stomaku. Za postavljanje dijagnoze i adekvatnu terapiju najvažnije je da vlasnik dobro poznaje svog ljubimca kako bi na vreme uočio prve simptome bolesti kao i da se na vreme obrati veterinaru za pomoć. Saopštenje vlasnika da njegov pas ima naviku da se igra kamenčićima, stavlja različite predmete u usta ili da je imao neku igračku koju sada ne mogu nigde da nađu, može biti od velikog značaja za postavljanje sumnje na opstruktivno oboljenje.

July 16, 2010 036Detaljnim kliničkim pregledom, palpacijom vrstnog drls jednjaka, abdomena i specijalnim dijagnostičkim metodama, kao što su ultrazvučni pregled ili rendgen, može se postaviti tačna dijagnoza. Odmah nakon postavljanja dijagnoze neophodno je pristupiti vađenju stranog tela, kako bi se sprečile moguće komplikacije  poput infekcija, krvarenja, nekroza delova digestivnog trakta i formiranja perforacija. Kada se strano telo nađe u jednjaku ili usnoj duplji najčešće se odstranjuje vađenjem pomoću gastričnih tubusa, katetra ili različitih instrumenata. Veća strana tela i tela u crevima i zeludcu se moraju odstraniti hirurškim putem. Nakon hirurške intervencije veterinar prepisuje odgovarajuću dijetu, a dužina oporavka zavisi pre svega od stepena oštećenja organa u kojem se predmet nalazio.

Pročitajte tekst problemima parananlnih žlezda! 





Leave a Reply