Sa ljubimcem na odmor

Sa ljubimcem na odmor

stanica sabacPočelo je vreme godišnjih odmora. Ukoliko imate kućnog ljubimca sigurno imate i dilemu da li ga povesti sa vama na odmor ili pronaći neko drugo rešenje dok ste vi na putu.
Iako im to predstavlja dodatan trošak, mnogi vlasnici se odlučuju da odmor provedu sa svojim ljubimcem.
Za početak, morate se raspitati u koje zemlje možete da putujete sa psom, a da životinja ne podleže karantinu. Životinja mora biti vakcinisana i propisno obeležena, i mora imati sopstveni pasoš, sa podacima o vakcinacijama i brojem čipa. 

Nekoliko dana pre puta odvedite svog ljubimca kod veterinara na detaljan pregled kako bi vam izdao    Uverenje o zdravstvenom stanju životinje, jer pojedine zemlje i to traže. Zato nije na odmet da imate ovaj papir dobijen od svog veterinara. Ono što je bitno jeste da uverenje ne sme biti starije od sedam dana.
Ukoliko ste se odlučili za destinaciju, proverite podatke o smeštaju koji možete da dobijete, odnosno o smeštaju u koji primaju kućne ljubimce, kao i o pravilima koja se odnose na prisustvo pasa na plažama… Generalno pravilo kada su hoteli u različitim letovalištima u pitanju glasi: mali psi napred, ostali – stoj!
stanica sabacUkoliko niste od onih koji preteruju u modiranju svojih ljubimaca, pakovanje za put bi trebalo da bude i više nego jednostavno i lako. Poželjno bi bilo da ponesete dovoljno hrane koju vas ljubimac jede, u slučaju da ne možete istu takvu da nađete u mestu gde letujete. Na taj način ćete izbeći moguće neprijatnosti i digestivne probleme.
Ako je vaš ljubimac naviknut na vožnju automobilom, ne bi trebali da imate nekih problema tokom puta. Pojedini psi su skloni mučnini i povraćanju, pa možete da im pomognete davanjem nekog sredstva za smirenje i protiv mučnine pola sata pred polazak na put. Koje lekove za smirenje i protiv mučnine možete koristiti, svakako pitajte svog veterinara, kako ne bi napravili dodatni problem i svom ljubimcu i sebi. Pas treba da ima svoje mesto u autu, a najbolje je da to bude pozadi. Pravite redovne pauze, bar na tri sata, kako bi izveli psa u kraću šetnju. Vodite računa da ne ostavljate ljubimca u autu na suncu, da ne bi došlo do sunčanice ili pojave toplotnog udara kod psa.
Ako putujete vozom ili autobusom, manje pse možete da unesete u torbi ili specijalnom transporteru. Ono što treba znati jeste da i za kućnog ljubimca mora da se kupi karta. Veliki psi se primaju u kupe voza samo ako se ostali putnici slože sa tim, ali i pored toga kondukter može zahtevati da mu se stavi korpa, tj. brnjica.
dog_in_kids_car_seatKartu za ljubimca ćete platiti i ako se odlučite da putujete avionom. Dobro se raspitajte kod aviokompanije sa kojom želite da letite, s obzirom da se životinje ne primaju na svim letovima. Mali psi mogu da budu u transporteru pored vlasnika, dok je za velike pse obezbedjeno mesto u bunkeru u avionu.
Kada stignete na more povedite računa o uticaju morske vode na vašeg ljubimca. Obavezno ga po povratku sa plaže istuširajte slatkom vodom kako bi isprali so i pesak sa dlake i kože. Vodite računa da pas prilikom plivanja ne guta morsku vodu, jer to može izazvati digestivne probleme. Jako je bitno da zaštitite ljubimca od direktnog izlaganja suncu, a ako se radi o golokožim rasama preporučuje se i upotreba krema sa zaštitnim faktorom.
Ukoliko “ostavljate” svog ljubimca kada krećete na odmor, možete na više načina da rešite taj problem. Najbolje bi bilo da ga ostavite sa drugim ukućanima, komšijama ili prijateljima ili brigu o vašem ljubimcu poverite stručnom timu Veterinarske stanice Šabac. Rezervišite na vreme mesto u stacionaru za pse Veterinarske stanice Šabac i budite mirni i opušteni dok ste na odmoru, znajući da je vaš ljubimac u dobrim rukama.

Pogledajte SAVETE O PSIMA





Leave a Reply