PROBLEMI SA ZUBIMA

PROBLEMI SA ZUBIMA

42143Pored urođenih problema kao što su nepravilni zagriz ili urođeni nedostatak nekog od zuba, već u toku ranog života počinje da se javlja čitav niz stečenih dentalnih problema kod velikog broja pasa i mačaka. Ovi dentalni problemi su najčešće u vidu: zaostatka mlečnog zuba, neprijatnog zadaha, zubnog plaka i zubnog kamenca, paradentoze, karijesa, abscesa korena zuba, ispadanja zuba, frakture zuba… Iako su veoma česti i ozbiljni, dentalni problemi su retko razlog za brigu vlasnika ljubimaca i povod su za posetu veterinaru.

Većinu problema otkrije tek veterinar, i to prilikom pregleda. Uzrok tome je da psi i mačke trpe bol u ustima ne pokazujući simptome. Eventualno, ljubimci mogu da jedu manje i da budu potišteni, nekad luče više pljuvačke koja može da ima primese krvi, javlja se zadah iz usta, drže glavu dole, nekada teško zatvaraju usta… Stečeni problemi na zubima obično počinju nakupljanjem plaka i zubnog kamenca, što za posledicu ima povlačenje i upalu gingive, što na kraju može dovesti do gubitka veze zuba sa periodontalnim tkivom i gubitka zuba. Bakterije iz ovog hroničnog procesa dospevaju do limfe i krvotoka i putuju do zglobova, očiju, bubrega, kardiovaskularnog ili respiratornog sistema, potencijalno izazivajući teška oštećenja ovih organa. Kad dobijete štene zdravih belih zuba teško je shvatiti zašto je briga za njihove zube toliko važna.

periodontal-disease-in-dogs-perkins-road-vet-hospital-bgedrzqzNikad nije kasno da se započne s brigom o zubima, ali u ranoj dobi psi se lakše naviknu na dentalnu higijenu. Postoje razne vrste posebnih četkica za zube napravljenih baš za pse kao i veliki izbor pasti za pseće zube. Kako je četkanje to koje olakšava i sprečava nastajanje bolesti, može se praktikovati i bez korišcenja paste. Ako vaš pas odbija četkanje, možete mu samo utrljati malo paste, iako to nije idealno rešenje. Pseće paste su bogate enzimima koji ubijaju bakterije i pomažu u rešavanju zubnog plaka. Higijena zuba trebala bi se sprovoditi svaki drugi dan. Danas se mogu kupiti posebne pseće poslastice koje su namijenjene čišćenju zuba. Svaki pas bi trebao biti podvrgnut pregledu zuba kod veterinara barem jednom godišnje. Na taj nacin će se na vreme otkriti i izleciti potencijalne bolesti zuba.

Pročitajte i koje su sve zarazne bolesti pasa. 

Leave a Reply