ALERGIJA NA UJED BUVE (FAD)

stanica sabac

ALERGIJA NA UJED BUVE (FAD)

stanica sabacU poslednje vreme se sve više govori o problemu koji podjednako pogađa i pse ali i mačke. Naime, radi se o alergijama koje su izazvane ujedima buva, a kojima su podložni svi četvoronožni kućni ljubimci. Prema nekim istraživanjima, neke rase pasa i mačaka su sklonije pomenutom problemu, a uglavnom se radi o životinjama sa belom dlakom, kao i kod pasmina koje su generalno osetljivijeg organizma.
Alergija na ujed buve je jedna od najznačajnijih kožnih bolesti mačaka. Saliva buve Ctenicephalides felis felis sadrži veliki broj alergena koji mogu da izazovu promene na koži. Kako mačke veoma često čiste svoje krzno na njima se ponekad i ne mogu naći odrasli oblici buva, što dijagnostički ne isključuje FAD.
Od kliničkih simptoma su prisutni jak svrab i promene na koži koje su uglavnom posledica intenzivnog češanja. Dolazi do simetričnog opadanja dlake, pojave peruti, pustula, krastica, a dlaka je izlomljena. Ove promene se uglavnom javljaju na leđima, u korenu repa i na zadnjim nogama, a veoma retko mačke češu lice. Vlasnici ponekad primete gubitak težine i uznemirenost.
Terapija se zasniva na uništavanju buva i njihovih razvojnih oblika na mačkama i u njihovoj okolini. Na tržištu postoji veliki broj spot on preparata i ogrlica koji se mogu koristiti, a vaš veterinar će svakako znati da vas posavetuje prilikom izbora adekvatnog preparata.

PROČITAJTE I TEKST O LEUKOZI MAČAKA…

Leave a Reply