LEUKOZA MAČAKA FeLV

maca-leziMačija virusna leukemija je zarazno oboljenje mačaka. Uzročnik je virus, a prenosi se ujedom, zaraženim mlekom, preko placente i parenjem. Izvor zaraze su zaražene asimptomatske mačke sa perzistentnom viremijom, i one mogu živeti mesecima, čak i godinama i tako širiti  bolest.

 

 

 

 

STERILIZACIJA MAČAKA

dve-maceSterilizacija je operacija kojom se u opštoj anesteziji mačkama uklanjaju reproduktivni organi kako bi se sprečilo nekontrolisano razmnožavanje. Sterilizacija se preporučuje uvek, osim ako nameravate da se bavite uzgojem potomstva. Mačku je najbolje sterilisati pre prvog teranja, sa oko šest meseci.

 

 

 

 

ALERGIJA NA UJED BUVE

stanica sabacU poslednje vreme se sve više govori o problemu koji podjednako pogađa i pse ali i mačke. Naime, radi se o alergijama koje su izazvane ujedima buva, a kojima su podložni svi četvoronožni kućni ljubimci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PANLEUKOPENIJA

panleukopenija stanica sabacPanleukopenija mački je virusna veoma opasna bolest koja vrlo često može biti fatalna za zaražene mačke. U grupu najugroženijih spadaju mačići (starosti od 3 do 5 meseci) i napuštene mačke na ulici.